Home > informatie over 3d-print grondstoffen zoals ABS PLA, poeders pellets en fotopolymee


Vormen van materiaaltoevoer 3d-printers
• Poeders (metaal, glas of zand)
• Kunststof Filamenten
• Kunststof pellets (korrels)
• Vloeistof
• Papier

soorten materiaal 3d printen

3d-printer filament (ABS, PLA)
Filament is een van de populairste vormen van materiaaltoevoer bij kunststofprinters. Deze vorm van materiaaltoevoer is per printkop beperkt tot één kleur. Filament wordt meestal verkocht als ABS of PLA. De toevoer van filament is eenvoudig en erg functioneel. De rol met filament wordt opgehangen in de buurt van de printer waardoor de printer stukje bij beetje filament kan afnemen zonder dat dit veel energie of ruimte kost.

Filament is verkrijgbaar op rollen en wordt aangeboden in verschillende diameters, variërend van 1 tot 3 mm. Het wordt in verschillende kleuren (meestal) per kilo verkocht. De laatste tijd verschijnen er steeds meer nieuwe soorten filament. Zo is er doorzichtig, lichtgevend, regenboog en metalic filament te koop. Ook de buigbare kunsttoffen zijn in steeds meer soorten verkrijgbaar als filament.

Kunststof pellets
Het printen met kunsstof pellets lijkt erg veel op printen met filament. Het verschil zit hem enkel in de manier van toevoer en niet in het resultaat of de mogelijkheden. Pellets zijn praktischer voor industrieel gebruik omdat dit het werken met veel bulk eenvoudiger maakt.Vloeistofprinters
Vloeistofprinters maken gebruik van een reservoir dat met behulp van sproeiers langzaam volloopt met kunsthars (fotopolymee). Na het verhogen van het niveau van de vloeistof, wordt de nieuwe laag belicht met UV-licht waardoor de laag direct verhard. Deze manier van lagen opbouwen maakt het mogelijk om in zeer hoge resolutie te printen. Dit is dan ook het meteen het grootste voordeel van deze techniek.

3d-print poeders
Het printen met poeders heeft als voordeel dat je met minder goed smeltbare materialen kan werken. De opbouw in poeder gebeurt ook laag voor laag. Het totale printoppervlak wordt hierbij voorzien van een dun laagje poeder waarna een printkop op de plaats van het ontwerp lijm afdrukt. Wanneer via dit proces het ontwerp laag voor laag wordt opgebouwt, ontstaat er een object dat met lijm en poeder verbonden is. Het poeder dat niet met lijm is verbonden heeft tijdens het printproces een ondersteunende functie. Een ander voordeel van het werrken met poeders. Nadat de print klaar is wordt het object uit het poeder gehaalt en schoongeblazen of geborsteld. Het poeder dat overblijft kan worden hergebruikt voor een volgende print. In tegenstelling tot printen met kunststof is het verlies van materiaal bij printen met poeders minimaal. Een ander voordeel van het 3d-printen met poeder is dat het met sommige materialen mogelijk is om tijdens het printen de lagen van kleur te voorzien. Zo zijn er zandsteenprinters die in full-color printen.Bij sommige materialen, zoals glas en metaal, is het resultaat van het printen bros en heeft het een nabehandeling in de oven nodig. Dit zorgt ervoor dat de gebruikte lijm verbandt, het materiaal samensmelt en het object een stuk steviger wordt. Bij dit proces is een industriële oven nodig die lange tijd op hoge temperaturen werkt.

3d-printen met papier
Het is ook mogelijk om een object met vellen papier op te bouwen. Dit proces bouwt per vel papier een laag op die ook nog kan worden voorzien van kleur en lijm. Het printen in kleur is geen enkel probleem en de kwaliteit van de kleuren is erg goed vergeleken met de kleuren die een zandsteenprinter produceert. Een ander voordeel is dat het bijna de helft goedkoper is om met papier te printen. Groothandel in kantoorartikelen Staples is een van de eerste grote aanbieders van deze nog wat experimentele techniek. Staples maakt gebruik van de Iris-printers van Mcor die het printen met vellen papier mogelijk maakt.

Heeft u aanvullingen of opmerkingen over deze informatie? Neem dan contact op met de beheerder van deze website.